Sevgili okuyucularım, bugünkü yazımda iyimserlikten bahsedeceğim. İyimserliğin karşıtı olan kötümserlik konusuna bir başka yazıda değineceğim.
Dünyanın lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Ben hayatımın hiçbir anında karamsarlık nedir tanımadım,” sözünü anımsatarak neden iyimser olmak gerektiğine dikkat çekmek isterim.
Hayatımızda birçok olumsuz olay yaşarız ve üst üste gelen olumsuzluklar bakış açımızı değiştirir, bizi iyimserlikten uzaklaştırır. Artık karşılaştığımız her duruma olumsuz yaklaşmak içimizdeki ışığı söndürür. Çünkü kötümserlik insanın içindeki ışığı görmesini engeller.
Ben her zaman en olumsuz olayda bile iyimser olmanın o olayı olumluya dönüştüreceğini düşünürüm. Yaşadığımız süreçte kötümser ve iyimser olan insanlarla karşılaşmışsızdır. Düşünelim, bugüne kadar hayatımızdaki insanlardan iyimser olanlar bize ne kazandırdı, kötümserler ne kazandırdı? Kendimize şu soruları soralım: Hangi insanlarla birlikte olduğumuzda olaylara bakış açımız ya da düşüncelerimizde bir iyileşme oluyor? İyimser bir insana yaşadığımızı bir olayı anlatırken kendimizi nasıl hissediyoruz ya da bunun tam tersi? Şimdi bir de içimize dönelim ve kendimize dürüst olup soralım biz iyimser miyiz? Bir sorun yaşadığımızda bardağın hangi tarafını görüyoruz? Dolu mu, boş mu? Bu konu ile lütfen yüzleşelim, kendimizi tanıyalım.
İyimserlik her işi ve her düşünceyi iyi olarak değerlendiren kişilik özelliğidir. Bireyin yaşadığı her şeyin iyi yanını gören ve her durumda iyi bir çıkış yolu düşünen bir dünya görüşüdür.
Bu konuyla ilgili Avusturyalı psikiyatr ve nörolog Viktor Frankl’ın çok güzel bir sözü vardır: “Durumu değiştiremiyor musunuz? Size acı veren bir durumu değiştirmeye gücünüz olmasa bile bu acıyla yüzleşirken takınacağınız tavrı seçmek elinizdedir.”
İyimserler her zaman hayata olumlu bakan ve pozitif düşünen kimselerdir. İyimserlik bir işi başarmanın mutlaka bir yolu olduğuna inanmaktır ve bireyin yaşadığı başarısızlıkları veya olumsuz koşulları kolaya çevirir.
Diğer yandan iyimserlik Polyannacılık ile karıştırılmamalı. Burada çok ince bir çizgi var. Tabii ki gerçekler var, iyimser olan insanlar gerçekleri göz ardı etmiyorlar. Sadece negatif enerjiye teslim olmuyorlar. Kendilerine güveniyorlar. Eğer enerjiye inanıyorsanız evrene iyimser pozitif enerji mi yoksa kötümser negatif enerji mi vermek istersiniz, düşünmenizde fayda var.
Bundan üç ay önce yaşadığım bir olayı anlatayım. Kastamonu gezisinde grupla bir kanyona gidiyorduk fakat o kanyona gitmek kolay değil, tur aracı (otobüs) belli bir noktaya kadar gidiyor, sonrasını ise yürümemiz gerekiyor. Yürüyerek yola koyulduk. Bu arada tur kapsamında zaman sınırlı, kanyona gidip gelmek zaman kaybettirecek ve gezinin bir sonraki durağına gidişimizi etkileyecek. Ama grupta kimse kötümser değil, yürümeye devam ediyoruz. Derken bir kamyon geldi, hemen kamyonun kasasına bindik, iki kişi de şoför mahalline geçti. Neşe içinde, gülerek kanyona gidip döndük. Grupta herkes hâlinden memnun, “Hiç böyle güzellik yaşamadık,” dedi. Yola çıkarken hiçbirimiz kötümser düşünüp ne yapacağız, nasıl gideceğiz, niçin geldik buraya ya da diğer yere gidemeyeceğiz gibi sorularla zihnimizi meşgul etmedik. Bu iyimserlik sonucu kolaylıkla kanyona gidip geldik.
Sevgili okuyucularım, iyimserlik, dilde söylemekle olmuyor. Gelin şimdi hep beraber iyimserlik kavramının neler içerdiğine tek tek bakalım. Böylece kendi iyimserliğimize dair de ipuçları edinmiş oluruz.
İyimserlikte sevgi, kendi ile barışık olmak vardır.
İyimserlikte akılcı, yapıcı ve kalıcı düşünceler vardır.
İyimserlikte umudu umut etmek vardır.
İyimserlikte yaşam da daha iyidir ve iyimserler her şeyden mutlu olurlar.
İyimser insanlar daha az hasta olur ve hastalıklardan daha çabuk kurtulur. Çünkü bireyin takındığı pozitif psikoloji sayesinde bağışıklık sistemi güçlüdür.
İyimserler, kendilerine ve etrafa pozitif enerji yararlar. Bu da sosyal, fiziksel ve psikolojik açıdan büyük avantaj sağlar.
İyimserlerin sosyal ilişkileri kuvvetlidir. Sağlıklı ilişkiler kurabilir insanların iyi yanlarını ortaya çıkarırlar. İyimser insanlar kalp kırmazlar. Düşüncelerini ve fikirlerini açık ve net olarak sevgi ile ifade ederler.
İyimser insanlar yargılamak ve eleştirmek yerine çözüme giderler.
İyimser insanlar neşelidir. O andaki olumsuz ortama hemen bir güzellik katarlar.
İyimser insanlar yaşadıkları olumsuzluklara ve hatalarına bakarlar, onlardan ders alarak yollarına devam ederler, başkalarını suçlamazlar. “Ah, vah!” ile günlerini geçirmezler. Kendilerini olumlu yönde değiştirip dönüştürürler. İyimserlikte hümanizm vardır.
İyimserlikte direnç yoktur, teslimiyet vardır.
İyimser insanda özgüven vardır.
Yüreğinizin ibresi hep iyimserlikten yana olsun.
Bu yazıyı tümü olmak şartıyla, değiştirilmeden, bedava olarak ve bu telif hakkı uyarısı ve internet bağlantısı (https://sevginin-isigi-sifa.com/) ile birlikte kopyalamaya ve dağıtmaya izin verilmiştir.
” Yüreğimizin ibresi hep iyimserlikten yana olsun “
Amin Sevgili Solmaz Hanımcığım,
Sevgiler❤
Yine çok güzel bir yazı ve önemli bir konu. Kastamonu Loç Vadisinde yaşadık o güzel kamyon macerasını. Eğer yarıda bırakıp gitseydik o muhteşem güzelliği göremezdik. Umut ve pozitif enerji bizi yarı yolda bırakmaz.
Sağol Arkadaşım,
Kesinlikle katılıyorum.
Sevgiler ❤