SRİ LANKA SEYAHATİ – 8 (05/12/2024-13/12/2024)

Çay Tarlaları ve Çay Üretim Tesisi
Kandy şehrinden Nuwara Eliya şehrine çay tarlalarını ve dünyanın en iyi çayını üreten tesise doğru yola çıkıyoruz. Nuwara Eliya ikliminden dolayı Seylan’daki yetiştiricilerin gözdesi haline geldi ve Küçük İngiltere olarak adlandırıldı. Günümüzde bazı binalar hala İngiliz tarzını koruyorlar. 1.868 metre rakıma sahip olan şehri, Sri Lanka için en önemli çay üretim bölgesi olarak kabul edilmektedir. Çay ve tarçını ile ön planda olan bir ülke ama Sri Lanka deyince akla ilk olarak çay geliyor. Çay tiryakilerinin özellikle tercih ettiği Sri Lanka çayı, Seylan çayı olarak geçiyor.
Tabii ki çok çeşitli türleri var. İkram edildiğinde hepsinden bir yudum içtiğinizde tatlarını karıştırabilirsiniz. Sert, orta ve yumuşak olmak üzere farklı aroma yoğunluklarında demleniyor. En önemli özelliği ise hiç yıkanmadan demlenmesi. Orta yoğunluktaki çayın bile mutlaka bizim Türk çayı ile karıştırılması gerekiyor çünkü tek başına kullanıldığında daha acımsı tat veriyor.
Bizim Karadeniz çayı gibi çok meşhur olan Seylan çayını buraya gelen herkes mutlaka alıyor. Fabrikada satış yerleri var fakat marketlerden daha uygun fiyatla almak mümkün.
Turistler için içimi çok acı olsa da Sri Lanka halkı bu çayı çok seviyor. Sabahları kahve yerine bu çayla enerji topluyorlar. Kahveden daha sert ve uyandırıcı etkisi olduğu söyleniyor. Türk çayının tadı Sri Lanka çayının yanında hafif kalıyor ama tabii alışmaya bağlı. Her yemekte mutlaka çay ikram ediliyor. Aslında bu ülkede nereye giderseniz gidin hemen çay ikram ediliyor.
Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan’da yetiştirilmeye başlanan çay, tropikal bölgelerde ve iklim bakımından bol yağışlı ve sıcak alanlarda yetişiyor. Bitkinin normal gelişebilmesi için yıllık toplam yağışın iki bin mm’den az olmaması ve aylara göre yağış dağılımının düzenli olması gerekiyor.
Yerel rehberimizin anlattığına göre İngiliz sömürge döneminde İngilizlerin çay ihtiyacı doğunca ormanlar kesilerek çay tarlaları hâline getirilmiş. İklim koşulları nedeniyle özel bir aromaya sahip olan dünyaca ünlü Seylan çayı da bu şekilde doğmuş. Seylan çayı, “Camellia sinensis” isimli çay bitkisinin kurutulmuş ve işlenmiş yapraklarından yapılıyor. Ünlü çay baronu Thomas Lipton, imparatorluğunun temellerini günümüzde Lipton’s Seat adı verilen tepelerde atmış. 1890’da Seylan’a taşınan İskoç iş adamı Thomas Lipton, burada James Taylor ile tanışmış ve birlikte ülkeye çay tarlalarını tanıtmışlar.
Günümüzde Sri Lanka, 203 bin hektar alanda çay üretimi ile dünyada ikinci sırada yer alıyor. Bunun için son derece elverişli iklime sahip olan ülkede halkın en önemli gelir kaynağı da çay oluyor hâliyle. Gerek çay tarlalarında gerek çay fabrikasında çalışarak geçimlerini sağlıyorlar. Üretimde olduğu gibi çay ihracatında da dünyada ikinci sıradaki Sri Lanka için bu ürün aynı zamanda önemli bir döviz kaynağı.
Telif Hakkı©2021 Sevginin Işığı “Şifa”. Tüm Hakları Saklıdır.
Bu yazıyı tümü olmak şartıyla, değiştirilmeden, bedava olarak ve bu telif hakkı uyarısı ve internet bağlantısı (https://sevginin-isigi-sifa.com/) ile birlikte kopyalamaya ve dağıtmaya izin verilmiştir.
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir