SRİ LANKA SEYAHATİ-1 (05/12/2024 – 13/12/2024)

06/12/2024 CUMA:
Hindistan’ın güneyinde küçük bir ada ülkesi olan Sri Lanka’ya seyahatimiz 5 Aralık 2024 Perşembe günü başladı. İstanbul’dan yaklaşık 8 saatlik direkt uçuşla 06 Aralık Cuma günü sabah karşı 04.30’da başkent Kolombo’ya vardık. Sri Lanka zaman dilimi olarak Türkiye’den 2,5 saat ileride. Ülke, sınır kapısı vizesi uyguladığı için havaalanında vize işlemlerimizi tamamladıktan sonra yerel rehberimizin eşliğinde 10 kişilik grupla gezimize başladık. 200 kilometrelik otobüs yolculuğuyla antik Anuradhapura bölgesindeki Habarana şehrine ulaştık.
Ama önce ülke hakkında detay vermek istiyorum. Sri Lanka; diğer adıyla Serendib, “beklenmedik şeyler bulma şansı” anlamına geliyor ve ülke, anlamını fazlasıyla yansıtıyor.
Yazılı tarihi üç bin yıl öncesini işaret etse de Sri Lanka’nın tarihinin 125 bin yıl öncesine dayandığına dair kalıntılar bulunuyor, 500 bin yıl geriye gittiği de söylenceler arasında.
Sri Lanka, Erken Modern Dönem’de Portekiz Hindistanı’nın ilk genel valisi Francisco de Almeida’nın oğlu olan kâşif ve komutan Lourenço de Almedia tarafından Portekiz’e bağlanmış.
1517’de kâşifin ülkeye gelmesi ile Portekizliler başkent Kolombo’yu inşa etmiş. Ardından Alman kâşiflerin de ülkede etki kurmaya çalışması Portekiz-Alman savaşlarına neden olmuş.
Napolyon Savaşları sırasında İngiltere’nin kontrolüne geçen Sri Lanka, 1948’de bağımsızlık kazanmış. Ülkede 1983’te başlayan etnik savaşta yaklaşık 150 bin Tamilli yaşamını yitirmiş. 2004’te Asya’da yaşanan tsunami felaketi ise 40 bin kişinin ölümüne sebep olmuş.
Sri Lanka’daki kutsal mekânlarla ilgili önemli bir noktaya değinip tapınakları anlatacağım. Tapınakları gezerken uyulması gereken kurallar var; ayakkabı, şapka, kısa şort ve askılı kıyafet ile girmek yasak.
Tapınaklar genellikle açık alanda olduğundan taşlı ve topraklı zeminde çıplak ayakla dolaşmanız gerekiyor. Ayaklarınızın sıcaktan pişmemesi için yanınızda çorap bulundurmakta yarar var.
Fotoğraf çekerken de Buda’ya arkanızı dönmemeniz, yan durmanız gerekiyor, yoksa hemen uyarıyorlar. Rahipler veya ibadet edenlerin fotoğrafını çekerken de özen gösterilmesi gerekiyor.
İlk Durak: Anuradhapura Antik Kenti
Yüzyıllar boyunca Theravada Budizmi’nin merkezi olan, kutsal sayılan Anuradhapura Antik Kenti, Sri Lanka’nın kuzey-orta bölümünde, Aruvi Aru Nehri boyunca uzanıyor. M.Ö 5. yüzyılda kurulan kent, M.Ö 4.-M.S. 11. yüzyıllarında Tambapanni, Upatissa Nuwara, Rajarata ve Seylan Krallıklarına başkentlik yapmış.
11. yüzyılda Güney Hindistan’dan gelen istilacılar yüzünden terk edilen bölge zamanla yoğun bitki örtüsüyle kaplanmış, unutulmuş. 19. yüzyılda İngilizler gelince yeniden keşfedilmiş ve bir Budist Hac merkezi hâline getirilmiş. Bir arkeoloji parkı olarak korunan eski bölümü 1982’de UNESCO Dünya Mirası alanı ilan edilmiş.
Çok geniş bir alana yayılan antik kentte dagobalar (kubbe biçimli anıtlar; Budist stupalar,) heykeller, saraylar, içme suyu rezervuarları ve kutsal bir ağaç var.
Ruvanvelisaya Dagoba Tapınağı:
Beyaz dagoba, girişten itibaren muhteşem görüntüsüyle ziyaretçilerini karşılıyor. Sağlı sollu 344 tane filin omuz omuza durarak oluşturduğu bir duvarla korunuyor. Ruvanvelisaya, inşa edildiği dönemde yedi metre derinliğindeki temeli ile dünyanın en büyük stupasıymış. Günümüzde Sri Lanka’nın üçüncü büyük stupası olan Ruvanvelisaya, Kral Dutugemunu tarafından yaptırılmış ama Kral tapınağın tamamlandığını görememiş. Dagobanın güneyindeki kireçtaşı heykelinin Dutugemunu olduğu düşünülüyor.
Jaya Sri Maha Bodhi Ağacı:
Kutsal Bodhi ağacının M.Ö. 245 civarında Anuradhapura Antik Kenti’ne dikilen, dünyadaki tarihsel açıdan en eski ağaç olduğu düşünülüyor.
Bir Hintinciri ağacı olan Bodhi’nin, Gautama Buddha’nın Hindistan’ın Bodh Gaya Bölgesi’nde gölgesinde dururken ruhsal gelişim ve aydınlanma geçirerek nirvanaya ulaştığına inanılan Bo ağacının bir dalı olduğu kabul ediliyor. Bu yüzden kalp şeklindeki yapraklara sahip ağaç kutsal kabul ediliyor ve her Budist tapınağının yakınlarına mutlaka dikiliyor. Bölgedeki çok sayıdaki Bodhi ağacı ve fidanı, etrafı çevrelenerek korumaya alınmış durumda.
Telif Hakkı©2021 Sevginin Işığı “Şifa”. Tüm Hakları Saklıdır.
Bu yazıyı tümü olmak şartıyla, değiştirilmeden, bedava olarak ve bu telif hakkı uyarısı ve internet bağlantısı (https://sevginin-isigi-sifa.com/) ile birlikte kopyalamaya ve dağıtmaya izin verilmiştir.
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir