DÜŞÜNCELERİNİZİN KAZANANI HANGİSİ SİZ KARAR VERİN (2)

Konumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz…

Pozitif Düşünceler, Pozitif İnsanlar! Koşul tanımaksızın alternatif üretebilen, bizi sınırlayan kalıpların ötesine geçebilen, değişime ayak uyduran, çözüme yönelik, gerçekçi, uzlaşmacı düşünceler pozitif düşüncedir. Pozitif düşünceyi var eden kaynakların en önemlisi aslında gerçekçiliktir. Her durumu olduğu gibi, iyi ve kötü yanıyla ve negatifliğini de hiçe saymadan gören, değerlendiren ve ona göre ilerleyen bakış açısıdır pozitiflik. Bütüne birlikte bakmak, her şeyi aynı potada toplamak vardır bu bakış açısında. Olumsuzlukları görmek, tedbir almak için gereklidir. Birçok sıkıntılı durumun üstesinden gayret etmekle gelinebilir. İnsanoğlu hayatta karşılaşabileceği olumsuz durumlara da hazırlıklı olmalıdır, bu hayatın doğal bir parçasıdır. Fakat olabilecek olumsuzluklara odaklanmak kişinin yaşama sevincini ve enerjisini azaltmaktadır. Pozitif enerjiyi açığa çıkararak karamsar düşüncelerden kurtulmaya çalışan, hayata gülen gözlerle bakabilen, gayret etmeyle kazanabileceği güzel özelliklere, güzel şeylere odaklanan kişinin bağışıklık sistemi kuvvetlenir. Nitekim tebessüm, serotonin gibi mutluluk verici hormonları artırır.

Sanıldığı gibi olumlu düşünce veya pozitif düşünce olarak ifade edilen düşünme tarzı Pollyanna’ cılık oynamak, bardağa her zaman dolu tarafından bakmaktan demek değildir. Birçoklarının pozitif düşünceye nasıl Pollyanna’ cılık olarak baktığını ama aslının öyle olmadığını düşünceleri karşılaştırarak bakalım.

Pozitif düşünen insan olaylara gerçek dışı bakar (Pollyannacı). Kesinlikle olayları kalpten duygularıyla değerlendirir ve olayların iyiye gideceğine olan inancını yükseltir (Pozitif).

Pozitif düşünen insan hayali düşünür (Pollyannacı).  Hayır gayet gerçekçi düşünür. Buna (optimist) iyimser bakış açısı diyebiliriz (Pozitif).

 Pozitif düşünmek sizi hataya sürükler (Pollyannacı).  Hayır kesinlikle pozitif düşündüğünüzde daha fazla seçenek olduğunu göreceksiniz (Pozitif).

Pozitif düşünmek imkânsız veya gayet zordur (Pollyannacı).  Hayır pozitif düşünmek gayet kolaydır (Pozitif).

Kendinizi irdelerken, hislerinizi anlamlandırma çalışırken dikkat etmelisiniz ki; olumsuz düşünceler ve inançlar bilinçaltınızda derinlere kadar inmişse birçok olumlu düşünceniz ve hissiniz arka planda kalır. Siz bu durumun farkında olamayabilirsiniz. Bu nedenle birçok insanda pozitif düşünce gücü yeteri kadar işe yaramaz. Beyninizde yer eden olumsuz düşünceler o kadar fazladır ki pozitif düşünceleriniz üste çıkmaz ve olumsuz düşüncelere karşı pasif durumda kalır. Bunu düzeltmek için neler yapabiliriz? Sizlerde de farkındalık oluşturacağına inandığım birçok faydalı öğretiye değinelim şimdi.

Zihninizi kemirmek için bekleyen negatif düşüncelere karşı savaş başlatıyoruz. Zihninizin merkezine odaklanın, kaynağa inin, negatif düşünceler varsa bir yerlerden onları bulup çıkartın. Sonra onları yok etmek için harekete geçin. Negatif ortamlardan, insanlardan uzaklaşın. İnsanlara yardım edin. Dokunacağınız her bir hayat sizi ruhsal olarak ferahlatacaktır. İyilik yapmış olmanın vereceği duygu zihninizi de arındıracaktır. Şükretmek pozitif düşüncenin anahtarıdır. Sahip olduklarınıza şükredin. Farkındalık yapın. Pozitif düşünmek için farkındalık egzersizleri çok önemlidir. Eğer negatif düşüncenin sizin içinizde nasıl ilerlediğini fark ederseniz pozitif düşünceyi seçebilirsiniz. Farkında olun! Negatif bir düşünce zihninizi sardığında yapmanız gereken aynı cümlenin pozitifini düşünmektir.

“Düşüncelerin neyse hayatın da odur. Hayatın gidişini değiştirmek istiyorsan düşüncelerini değiştir.”  William Shakespeare.

Kendinize yanlış sorular sormayı, yanlış cümleler kurmayı bırakmamız gerekiyor. Olumsuz bir durum karşısında doğru soruları sorarak, o durum içerisindeki size kucak açmayı bekleyen fırsatları keşfedebilirsiniz. Yavaş ve emin adımlarla ilerleyin. Ne kadar hızlı giderseniz hayattaki durumlar gözünüzde o kadar büyür. Bu durum stresinizi arttırır, sizi iyimser bakış açısından uzaklaştırır. Sadece durun ve sakinleşmeyi deneyin. Hızlı hareket etmek yerine daha sakin hareket edin. Sonrasında zihniniz ve bedeniniz sakinleşecek. Daha sağlıklı ve net düşüneceksiniz, bu da olaylar karşısında iyimser bir bakış açısı bulmanızı kolaylaştıracak. Önünüzdeki düz yolları büyük dağlar yapmaktan vazgeçin. Özellikle stresliyseniz ve çok hızlı gidiyorsanız, perspektifi kaybetmek çok kolaydır. Bu durumdan uzaklaşmak için yine sakin olun, yavaşlayın. Korkularınızın esiri olmayın.

Osho diyor ki: “Hayat korkularınızın bittiği yerde başlar.”  Başkalarının hayatına değer ve pozitiflik katın. Dünyaya ne verirseniz size aynı şekilde dönmektedir, çevreye verebileceğiniz yegâne şey sevgidir. Sevginizi paylaşın. Arkadaşlarınız, aileniz, çevrenizdekilere onları sevdiğinizi söyleyin ve kendi hayatınıza, aynı zamanda çevrenizdeki hayatlara değer katmak için, yardım edin, dinleyin, gülümseyin. Düzenli beslenin, düzenli uyuyun. Kullandığınız kelimelere dikkat edin.  Sabırla kendinizi yenileyin…

“İnsanlar arasındaki fark ufaktır. Ancak bu ufak fark büyük farklılığa neden olur. Ufak fark tutumlardır. Büyük farklılık ise bu tutumun olumlu veya olumsuz olduğudur.” Clement Stone

Bir yaşanmışlık paylaşımını yaparak yazımızın sonuna yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Mutlaka pozitif ve negatif düşünceye dair yorumlarınızı, görüşlerinizi bekliyorum.

Yaklaşık iki ay öncesiydi. Hemen hemen yirmi dört, yirmi beş yaşında olduğunu tahmin ettiğim çiçekçi bir kadınla bir sebepten dolayı konuşmaya başladım. Kalbim onun sohbete, paylaşmaya, uyanmaya ihtiyacı olduğunu söylemişti. Sohbet esnasında ard arda yaşadığı olumsuzluklardan bahsetti. Kendisine şansın hiç gülmediğini, hep kötü şeyler yaşadığını anlattı. Ben de ona: ‘Neden hep olumsuzluklar yaşadığını, bunların neden ard arda geldiğini gözlemledin mi?’ diye sordum.  Sustu… Düşünce şeklinin negatif mi yoksa pozitif mi olduğunu sorduğumda aldığım cevap beni pek de şaşırtmamıştı. Negatif!  Karamsar olduğunu, her şeyin önce en kötüsünü düşündüğünü anlattı. ‘Yağmur yağsa ardından kar yağacağını düşünürüm. Tezgahımı açtığımda satamasam ne yaparım diye düşünürüm.’ Bir sürü negatif düşünceyi sıraladı durdu. Burada ki en önemli detay şu ki; ‘ Kendinin, düşüncelerinin farkında. Yani negatifliğini kabul ediyor.’ Ona: ‘Pozitif bir zihne sahibi olmak ister misin?’ diye sorum. ‘Tabii ki abla, neden istemeyeceğim ki, yeter ki ben şu karamsarlıktan kurtulayım ve enerjim değişsin’ dedi. İşte, negatifliğini, karamsarlığını fark edip, bunu değiştirmek için çaba sarf eden, yardım isteyen ve tabii ki şansını açmak için mücadele veren bir kişi. Kendini yenilemek için neler yapması gerektiğine dair uzun uzun konuştuk.  Geçen hafta yanına uğradığımda iki ay önceye göre daha iyi göründüğünü konuşmalarında hemen hemen hiç olumsuz ifadelerin yer almadığını anlattı.  Zafer onundu, çünkü kendini değiştirmek için yapması gerekenleri yapmıştı.

“Tekrar iyi hissetmekten sadece bir düşünce uzaktayız.” Paul Ferrini

 

Her şey gönlünüzce olsun!
Sevgi ve ışıkla kalın!..
Nurgül AYABAKAN
nurgul.ayabakan@gmail.com
Telif Hakkı©2021 Sevginin Işığı “Şifa”. Tüm Hakları Saklıdır.
Bu yazıyı tümü olmak şartıyla, değiştirilmeden, bedava olarak ve bu telif hakkı uyarısı ve internet bağlantısı (https://sevginin-isigi-sifa.com/) ile birlikte kopyalamaya ve dağıtmaya izin verilmiştir.
 

4 yorum “DÜŞÜNCELERİNİZİN KAZANANI HANGİSİ SİZ KARAR VERİN (2)

  1. Güzel bir yazı keşke herkes pızitif düşünsede tüm dünya mutlu insanlarla yaşanır bir halde olsa??

  2. Nurgülcüm pozitif olmayı ne de güzel anlatmıssın. Yine yalın acık bir yazıyı keyifle okudum.” Kullandığınız kelimelere dikkat edin. Sabırla kendinizi yenileyin…” Bu cümleni de cok sevdim. O kadar güzel bir farkındalık içeriyo ki.insanlara bıkmadan usanmadan bunları hatırlatman cok önemli. İyi ki varsın canım arkadaşım❤️

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir