KARMA YASASI

Sevgili okuyucularım, bu ayki kitap paylaşımımda Hint yazar ve Kriya Yoga ustası Paramahamsa Prajnanananda’nın “Karma Yasası” kitabına yer vereceğim.

Kitapla ilgili detaylara geçmeden önce karma konusuna kısaca değinmek istiyorum. Birçok insan karma olayını çok basite indirgiyor. Aslında karma her bireyin geçmişteki atalarına kadar gidiyor. Üstelik karma sadece birey olarak değil, aile, toplum ve ülke olarak etkilerini gösteren bir konudur.

İnsanlar olumsuz bir olay yaşadıkları zaman hemen “Ben bir şey yapmadım ki” derler, aslında atalarında gelen karmaya bakmazlar. Kimi zaman da karma olduğunu öğrendiklerinde onu temizleyerek kendi hayatlarının kalanına etkisini ortadan kaldırmak ve gelecek nesillere karmayı bırakmamak için çaba sarf etmezler. Hemen “Bu benim kaderim ve şansızlığım,” diye kabule geçerler. Tabii ki belli noktalarda kader var ama asıl olan insanın kendi ürettiği tohuma bakmasıdır. Her birey kendi karmasını iyi yönde yaptığı zaman zaten toplum olarak da iyi karma oluşur. Toplum demek ülkenin karması demektir. İnsan ne kadar çok okuyup araştırırsa o kadar bilgi sahibi olur.

Bu nedenle Nur Banu Uğurlu’nun çevrisiyle Müptela Yayınlarından 2021 yılında çıkan “Karma Yasası”nı kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum. Şimdi kitaptan birkaç bölümü sizlerle paylaşıyorum.

“En basit anlamıyla karma, eylem veya görev demektedir. Bir karma gerçekleştiğinde işin içine zekâ ve seçme özgürlüğü dâhildir. Karmayı şu örnekle açıklamak yerinde olur. Geniş bir merada rahatça otlayabilmesi için yüz metre uzunluğunda bir iple direğe bağlı inek en fazla ne kadar uzağa gidebilir? Yüz metre yarıçapı olan bir daire içerisinde hareket edebilir. Peki ya inek ne yapar? Direğin etrafında dönüp durduğu için yüz metre değil, beş metre uzunluğunda bir iple hareket eder. İneğin bu deneyimlediği şey karma yasasıdır. İlkin yüz metre yarıçapında bir dairede hareket etme özgürlüğüne sahipken, ineğin direğin etrafında dolanmasından meydana gelen karma sebebiyle ipin uzunluğu beş metreye düşmüştür. Tıpkı bu ineğin başına gelenler gibi bizim eylemlerimizin de sonuçları olur.”

“Bu dünyaya geldiğimize göre burada nasıl yaşanacağını, günlük hayatta nasıl davranmak gerektiğini ve bağlarımızdan nasıl özgürleşeceğimizi öğrenmeliyiz. Bu kitabın yegâne amacı bunu yapabilmeyi sağlayacak bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Bu yolda karmanın gizlerini, neden sonuç ilişkisini, karmanın zincirlerinden özgürleşmenin anahtarını, zevk ve acıdan özgürleşmeyi derinlemesine irdeleyeceğiz.”

“İnsanlar geleceğe yatırım yapmayı, biriktirmeyi sever. Günlük yaşamda günbegün, aydan aya, yıldan yıla karmalar biriktiririz.”

“Tohum ve Meyve

Karma, yani eylem tohumdur ve sonucu da bu eylemin meyvesidir. Kötü karma yaratan insanların sonucu çoğu zaman anında deneyimlemediğini görürüz. Hayır, unutmayın ki hiçbir karma, hiçbir eylem meyve vermeden kalmaz. İyi ya da kötü, yaptığımız her şey er ya da geç meyve verir.”

Her şey gönlünüzce olsun!.
Sevgi ve ışıkla kalın!..
Nurgül AYABAKAN
nurgul.ayabakan@gmail.com
Telif Hakkı©2021 Sevginin Işığı “Şifa”. Tüm Hakları Saklıdır.
Bu yazıyı tümü olmak şartıyla, değiştirilmeden, bedava olarak ve bu telif hakkı uyarısı ve internet bağlantısı (https://sevginin-isigi-sifa.com/) ile birlikte kopyalamaya ve dağıtmaya izin verilmiştir.
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir